Saturday 25 April 2009

Filmanmeldelse: The Duchess

Plakaten til The Duchess Keira Knightley. En klassisk smuk og billedskøn skuespillerinde, som efterhånden har været med i en del film, hendes unge alder taget i betragtning. Jeg har tidligere anmeldt Atonement, en film der ligesom The Duchess foregår i fortiden, men The Duchess går noget længere tilbage, nemlig til det 18. århundrede.

Historien er kort: Georgiana Cavendish(Keira Knightley) bliver gift med hertugen af Devonshire (Ralph Fiennes), og lykken er gjort for alle. Og dog. Hertugen gifter sig først og fremmest fordi han er nødt til at få sig en arving, med andre ord, han skal have en søn. Det har Georgiana som sådan ikke noget problem med, selv om hun skuffes en del over hertugens manglende evne til at konversere. Med andre ord, hun elsker ikke ligefrem hertugen og keder sig ærlig talt i hans selskab.

Bryllup med lys En dag kommer der en kvinde med en lille pige, som hertugen meddeler skal bo hos dem, da moderen er død. Han siger det ikke direkte, men pigen er naturligvis hans “uægte” barn. Det accepterer Georgiana lidt modstræbende, men ender dog med at kaste sin kærlighed på den lille pige.

Georgiana bliver gravid, men føder en pige. Hertugen er naturligvis skuffet, og Georgiana bliver gravid igen. Uheldigvis føder hun endnu en pige, og hertugen bliver mere og mere uuholdelig. Han kerer sig overhovedet ikke om sine døtre eller sin kone, kun hans to hunde får hans opmærksomhed.

Ved en fest ser Georgiana hertugen snakke med en kvinde, som viser sig at være Elizabeth (kaldet Bess) Foster (Hayley Atwell), som Georgiana ender med at blive ven med. Da Bess er kommet i en prekær situation, hvor hun af sin mand er nægtet at se sine børn, samt ikke rigtig har noget sted at bo og er nødt til at bo til leje, indtil hun ikke flere penge har, foreslår Georgiana hertugen, at Bess bor hos dem.

Bess og Georgiana I Bess finder Georgiana en veninde, der gør det akkurat udholdeligt, at være sammen med hertugen. Lige indtil den dag, hvor Bess gør noget, som Georgiana ikke finder tilgiveligt.

For at komplicere sagen yderligere, har Georgiana en beundrer, som bestemt ikke går hendes egen opmærksomhed forbi heller. Charles Grey (Dominic Cooper) er vildt betaget af hende, og hun af ham. Men hvor hertugen er noget nær englands mest magtfulde mand, er Charles blot en aspirant til statsministerposten. Og de vil aldrig kunne finde sammen. Eller kan de? Ham jarlen af Grey (Earl Grey!) er meget opsat på at vinde hende.

Charles og Georgiana The Duchess er en ganske flot film, hvis man er til store kjoler, opsat hår og mænd i paryk og ekstravagant tøj. Jeg skal gerne indrømme, at jeg overhovedet ikke er specielt interesseret i den tidsperiode filmen går i, jeg er ikke vild med Keira Knightley (finder hende reelt set ikke særlig attraktiv) og jeg er heller ikke den store beundrer af den slags drama filmen afbilleder. Men jeg må indrømme, at filmen var dragende alligevel.

Ralph Fiennes spiller som altid perfekt. Han er god i rollen som hertugen, en mand der tilsyneladende er ude af stand til at udtrykke sine følelser, eller som han siger på et tidspunkt:

I have never been very adept in the art of expressing my personal emotions

Han er nok den eneste mand i hele England, som ikke elsker hans kone, som er voldsomt populær over hele landet.

Dominic Cooper spiller Charles Grey med en næsten for megen overbevisning, der er tidspunkter hvor han næsten er belastende romantisk og overdrevent forstående. Men det nærmest poetiske og maleriske sprog er naturligvis også en del af den kultur der herskede i den periode, blandt aristokratet.

Manner, der blev bare brugt SÅ meget stof dengang! Keira Knightley leverer en god præstation. Jeg kan ikke blive helt klog på, om hun spiller lige efter bogen eller leverer lidt ekstra. Og ja, hun er jo en køn pige, men af en eller anden grund, er hun slet ikke en jeg personligt kunne falde for. På den anden side er hun en god repræsentation af den rolle hun spiller, nemlig en smuk kvinde, der reelt set ikke leverer andet end noget, som hertugen kan pynte sig med. Og hun er populær hos pøblen og det øvrige aristokrati.

Det kan lyde som en hård kritik, men trods alt synes jeg filmen virker helstøbt og på trods af, at jeg ikke var sikker på jeg ville kunne holdes fanget af filmen, lykkedes det den at holde min opmærksomhed hele vejen igennem. Derfor den pæne karakter.

(Og til dem der ikke allerede har gættet det: Ja, Georgianas liv var på mange områder meget lig Lady Dianas. Elsket af folket, et stilikon - og ulykkelig gift)

Karakter: 7 ud af 10

-Jacob

Trailer for filmen:

No comments: