Friday 1 August 2008

Filmanmeldelse: The X-Files: I want to believe

Ah ja, X-Files. Serien der fik en klinet til skærmen gennem hele ni sæsoner. Det var ikke lutter guld, men der var rigtigt mange gode afsnit. I modsætning til hvad mange tror, så var X-Files ikke blot overjordisk pladder og aliens engros. Det, som X-Files virkelig var, var Mulders og Scullys dialoger og udvikling gennem serien.

Alright, Mulder var ikke så meget med, hen mod slutningen, men uanset hvad, var Fox Mulder en af de mest humoristiske (på den fede og tørre måde) karakterer nogensinde i en tv-serie. Utallige er hans underspillede og fantastisk morsomme lines.

Affødt af serien kom så filmen Fight the Future. Her fortsatte vi stilen med aliens og den såkaldte planlagte invasion af jorden. Det føltes naturligt, da det trods alt var en del af det overordnede plot i serien.

image

Mulder og Scully er to meget elskede karakterer, så stor var jublen, da den første teaser blev smidt ud på internet. Bare det faktum, at der rent faktisk VAR en ny film i produktion, fik fans i ekstase.

På trods af, at jeg så serien i tv OG pløjede samtlige afsnit igennem igen på DVD i starten af året, så er jeg ikke ligefrem hardcore fan. Men jeg har altid godt kunne lide serien. Fight the Future syntes jeg også var glimrende, så naturligvis var jeg nysgerrig efter at se I want to believe.

Dana Scully: I didn't bugger thirty-seven alter boys.
Fox Mulder: Hmmm, that's a pleasant way of putting it.
Dana Scully: I have another word I could use if you'd like.
Fox Mulder: I'm sure you do.

I filmen er Scully tilbage som læge (kirurg), mens Mulder derimod har trukket stikket ud af samfundet og lever isoleret i ødemarken. Ingen af dem har noget med FBI at gøre længere.

image

En dag bliver Scully kontaktet af FBI, som beder hende få fat i Mulder. De har brug for hans hjælp. Mulder er naturligvis ikke ligefrem fyr og flamme, han har det fint med sin tilbagetrukne tilværelse. Meeeen… det viser sig, at det er en FBI agent, der er forsvundet og så er der en synsk præst blandet ind i sagen. Og pludselig er Mulder lidt mere nysgerrig.

Fox Mulder: This is not an exact science. If it were me I'd be on the guy 24/7. I'd be in bed with him kissing his holy ass.
Dakota Whitney: Father Joe is a convicted pedophile.
Fox Mulder: Maybe I'd stay out of bed with him.

Jeg vil ikke afsløre for meget af selve handlingen, men jeg kan med sikkerhed slå fast, at der ingen rumvæsner er i denne film. Temaerne tæller stamcelleteknologi, transplantering og forsøg med samme. Der er ikke SÅ meget X-Files over filmen, som man måske kunne have håbet, men det er nu alligevel så tilpas meget “gad vide om det i grunden kunne have foregået i virkeligheden”, at det både bliver mystisk og en smule realistisk. På det område er filmen meget som serien, der nogen gange var lidt langt ude, mens andre episoder fik en til at tænke.

Walter Skinner: He'll call first. ... I know Mulder. He wouldn't do anything crazy.
[Scully stares at him]
Walter Skinner: He wouldn't do anything *overly* crazy.

Desværre er filmen faktisk ikke meget mere end et dobbeltafsnit i serien. Det føles ikke sådan helt spillefilmsagtigt. Når det så er sagt, var det jo en god serie.

Mulder er Mulder, med sine herlige sarkastiske bemærkninger, og Scully er Scully, med hendes fornuft og kontrast. Men en ting er naturligvis anderledes fra stort set alle afsnittet, og det er deres forhold til hinanden. Dem der har set serien, ved hvad jeg mener.

Jeg lader den lande på 7 stjerner på IMDbs 10-stjerneskala.

-Jacob

No comments: