Wednesday 11 June 2008

Filmanmeldelse: In Bruges

Hvis du er til lidt anderledes krimikomedier, så er filmen jeg lige har set ikke noget dårligt bud. Colin Farrell og Brendan Gleeson spiller henholdsvis Ray og Ken, to irske lejemordere, som efter et lettere forfejlet job sendes til byen Bruges i Belgien, af deres boss Harry (Ralph Fiennes), for lige at holde lidt lav profil i en tid. Og som Ray siger:

Bruges is a shithole. If I'd grown up on a farm and was retarded, Bruges might impress me, but I didn't, so it doesn't.

Det siger sig selv, at de to af sind er ret forskellige. Ray er den typiske bad-boy (men med et grumt skelet i skabet) og Ken den lidt ældre og distingverede mand, der også tilfældigvis er homoseksuel. Da de finder ud af at de skal dele et hotelværelse, er Ray bestemt ikke tilfreds.

Uheldigvis har de ikke rigtig noget valg, og beskeden lød på, at de skulle vente i Bruges til Harry ringede. For at fordrive tiden synes Ken de ska på sightseeing og få sig noget kultur, mens Ray – af ægte irsk afstamning – hellere vil ud og have nogle øl og bare få en ende på opholdet i Bruges.

In Bruges

Bruges er en flot by, hvis man er til den gotiske stil, men det er Ray ikke. Ray ender dog med at møde en meget tilltrækkende kvinde, og pludselig er opholdet ikke så slemt. En aften Ray er ude med hende, sidder Ken tilbage på hotelværelset. Harry ringer og pludselig ændres hele situationen totalt.

Ray: Maybe that's what 'ell is, an entire eternity spent in fucking Bruges.

In Bruges er en lettere morbid og humoristisk fillm. Den tager nogle lidt uventede drejninger, for dog at ende en smule klichéfyldt. Men man er godt underholdt hele vejen igennem. Især Brendan Gleesons karakter ender man med at holde helt af, til trods for hans tidligere handlinger.

Der bliver ikke lagt fingre imellem når (især) Ray langer ud med kommentarer om fede amerikanere, negere, dværge og homoseksuelle, hvilket da også giver anledning til både ret morsom dialog og meget underholdende scener.

Ken: We shall strike a balance between culture and fun.
Ray: Somehow, Ken, I believe that the balance shall tip in the favor of culture, like a big fat fucking retarded fucking black girl on a see-saw.

Filmen er ikke noget mesterværk eller som sådan ekstremt underholdende. Men den har en charme og det skinner igennem, at instruktøren, Martin McDonagh, har potentiale til at levere nogle rigtigt gode film.

In Bruges er i hvert fald en rigtig god start (det er såvidt vides hans første film i spillefilmslængde).

-Jacob

No comments: